Radio Kamer Filharmonie 2005 – 2013

Soms komt het voor dat mensen elkaar onder een gunstig gesternte ontmoeten en dat er bijzondere krachten loskomen. Dit was ontegenzeggelijk het geval gedurende het korte bestaan van de Radio Kamer Filharmonie (RKF). Tijdens de eerste repetitie in augustus 2005 sprak dirigent Frans Brüggen de memorabele woorden: ’dit is een nieuw orkest maar het heeft een oude ziel’.

In augustus 2013 viel het doek voor de Radio Kamer Filharmonie. Als gevolg van de bezuinigingen verdween een van de meest veelzijdige en avontuurlijke orkesten. Een orkest dat internationaal aanzien genoot en als toonaangevend werd gezien in een breed repertoire – van barok tot hedendaags. De schrijvende pers betreurde in het laatste seizoen van de Radio Kamer Filharmonie keer op keer het verlies voor het Nederlandse muziekleven: bij premières van het werk van Nederlandse en buitenlandse componisten, bij goudeerlijke interpretaties van klassieke werken, bij grensverleggende concerten in Muziekgebouw aan ‘t IJ en bij de release van de belangwekkende MacMillan cd-serie. Elk concert bracht het orkest nog meer roem en weer een stap dichter bij de eindstreep.

Veelzijdig orkest

De Radio Kamer Filharmonie was een veelzijdig orkest dat een breed en gevarieerd muziekterrein bestreek. Het orkest trad in verschillende bezettingen op, van barokformatie tot ensemble voor hedendaagse muziek.
Michael Schønwandt was de laatste chef-dirigent en artistiek leider. Vaste gastdirigenten waren Frans Brüggen (tevens eredirigent), Philippe Herreweghe en James MacMillan. Op speciaal verzoek van het orkest is voormalig chef-dirigent Jaap van Zweden op 26 mei 2011 benoemd tot eredirigent van de Radio Kamer Filharmonie. In april 2011 viel de Radio Kamer Filharmonie de eer ten deel om met dirigent Jaap van Zweden en violiste Simone Lamsma het Koninginneconcert in Paleis Noordeinde te verzorgen.

Hedendaagse muziek

De Radio Kamer Filharmonie was befaamd vanwege de gedreven uitvoeringen van hedendaags repertoire. Veel nieuwe composities werden door de Radio Kamer Filharmonie als eerste ten gehore gebracht. De Radio Kamer Filharmonie werd in augustus 2008 onderscheiden met de Muziekgebouwprijs voor de uitvoering van Richard Rijnvos’ NYConcerto, met als solist pianist John Snijders. In samenwerking met De Nederlandse Opera voerde de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Martyn Brabbins de spraakmakende opera Hondenhart van Alexander Raskatov uit. De opera werd in het Holland Festival 2010 zes keer opgevoerd in een telkens uitverkocht Muziektheater. Op het internationaal hoog aangeschreven festival voor nieuwe muziek in Donaueschingen kwam het onder leiding van Peter Eötvös in oktober 2010 tot de uitvoering van maar liefst vier wereldpremières in één concert. Een maand later zorgde de eerste concertante Nederlandse uitvoering van Pascal Dusapins Faustus, the last night voor jubelende recensies.

 

Oude meesters

Een andere specialiteit van de Radio Kamer Filharmonie was het uitvoeren van bekend en onbekend repertoire van oude meesters onder leiding van specialisten op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk. In de afgelopen jaren werkte de Radio Kamer Filharmonie samen met onder anderen Harry Christophers, Andrew Manze, Masaaki Suzuki, Kenneth Montgomery en John Nelson en uiteraard met de vaste gastdirigenten Frans Brüggen en Philippe Herreweghe. Met de energieke en verfrissende vertolkingen van bijvoorbeeld de symfonieën van Beethoven en de opera’s Piramo e Tisbe van Hasse en Armida van Haydn – voor het eerst sinds lange tijd in Nederland weer uitgevoerd – oogstte het orkest veel lof van pers en publiek.

Cd’s

De cd-catalogus van de Radio Kamer Filharmonie is een afspiegeling van de veelzijdigheid van het orkest. De tweede uitgave van het label QuattroLive bevat enerzijds opnamen van Beethovens Eerste symfonie onder leiding van Frans Brüggen, anderzijds van Tristan Keuris’ Symphony in D onder leiding van Jaap van Zweden. Voor verschillende andere labels nam de Radio Kamer Filharmonie werken op van onder anderen Joseph Haydn, Igor Stravinsky, Henk Badings en Otto Ketting. Onlangs werd de catalogus aangevuld met nieuwe releases van eigentijds repertoire, waaronder NYConcerto van Richard Rijnvos, het pianoconcert The Solway Canal van Gavin Bryars en Visitatio Sepulchri van componist en vaste gastdirigent James MacMillan. Over laatstgenoemde, wereldwijd geprezen opname schreef International Record Review: ‘Orchestral playing of a truly virtuoso aspect’. Musicweb International voegde daaraan toe: ‘The performances are absolutely superb. Both the playing and the singing are incisive and assured…’